Generelt om jul

Julen er en tid, hvor familie og venner samles for at fejre den. For mange er det en tid til at udveksle gaver, nyde mad og drikke og være glade. Men hvad er julens oprindelse? Hvordan blev det den højtid, som vi kender i dag?

Traditionen med julen kan spores tilbage til oldtiden. Den romerske saturnalia-festen, som ærede guden Saturn, blev afholdt i december og bød på fest, druk og gaveuddeling. De gamle druider fejrede også en festival kaldet Yule i forbindelse med vintersolhverv, hvor dagene er kortest. Her blev solguden hyldet og der blev udvekslet gaver.

Den første registrerede julefrokost blev fejret i Rom i 336 e.Kr., men det var først i det 4. århundrede, at Kristi fødsel officielt blev markeret den 25. december. Denne dato blev valgt for at falde sammen med eksisterende hedenske højtider og erstatte dem med en kristen helligdag.

Julen blev hurtigt en festlig begivenhed i hele Europa. I England blev der sunget julesange, og Yule logs blev brændt i ildstedet. I Frankrig fejrede man juleaften med en stor fest, mens man i Tyskland bragte gaver fra Christkind, eller Kristusbarnet.

Juletraditionerne varierer fra land til land, men de har alle en fælles ånd af glæde og god vilje til fælles. Så uanset hvad dine juletraditioner er, så sørg for at nyde dem til fulde!

Julen i Danmark er en tid, hvor familierne kan mødes og fejre hinanden. Traditionen er at spise en stor middag juleaften, som normalt består af stegt flæskesteg, kartofler, sovs og forskellige former for koldt kød og syltede fisk. Efter middagen udveksler familien ofte gaver og synger julesange sammen.

På selve juledagen er der mange mennesker deltage i gudstjenester og derefter tilbringe resten af dagen med familie eller venner og nyde et traditionelt julemåltid. Populær julemad i Danmark omfatter stegt svinekød, oksekød eller gås samt forskellige former for fisk og skaldyr såsom sild, røget ål og lutefisk (tørret torsk, der er lagt i blød i lud). Andre almindelige retter omfatter rødkål , kartofler, gulerødder, rosenkål, tranebærsauce og julebudding.

Som i mange andre lande er juletiden i Danmark også en tid, hvor man giver og modtager gaver, samt hygger med den nærmeste familie. Dette er der rig mulighed for til munkebjergs julefester.